Winkelwagen

Waordsman 4-2007

Waordsman 4-2007

Download gratis

Bovenstaande knop linkt naar bijvoorbeeld een dropbox link of een bijlage vanuit ons systeem.

Productomschrijving

Samenvatting per artikel:

De moord op Godfried de Noorman

Frans Staring beschrijft de historische moord op de Vikingkoning Godfried in 885 bij Spijk. Door een sluw plan van Hendrik van Babenberg en Everhard de Saks werd Godfried tijdens onderhandelingen vermoord. Dit betekende het einde van de Noormannen in de regio en verhinderde hun verdere invloed in het Middenrijk.

Bladzijde 3 tot 7

Boekbespreking

Dr. Ben Janssen bespreekt het dagboek van Mia Sloot, getiteld "Er gebeurt ook zoo veel". Het boek beschrijft de periode 1940-1945 en geeft inzicht in het dagelijks leven en de ontberingen tijdens de Duitse bezetting. Het boek bevat 216 pagina's en veel historische foto's.

Bladzijde 8 tot 9

Het Tolhuys leeft (1)

Johan Hendriks behandelt de archeologische opgravingen in 2006 bij de Dorpsdijk in Lobith, waar overblijfselen van het historische Tolhuys zijn blootgelegd. Het onderzoek onthulde muren, funderingen en een waterput, die allemaal waardevolle informatie geven over de geschiedenis van het Tolhuys en de regio.

Bladzijde 9 tot 12

Ten Toon Gesteld

Harry Braam presenteert een serie gedichten en foto's over waterstaatkundige werken en de geschiedenis van de Rijn. Hij belicht de bijdrage van Rijkswaterstaat en lokale vrijwilligers aan tentoonstellingen in Lobith en Doornenburg, waarin het belang van waterbeheer wordt benadrukt.

Bladzijde 13

Militaire schanswerken langs de Rijn (2)

Dr. Ben Janssen vervolgt zijn serie over de militaire schanswerken langs de Rijn. Deze aflevering richt zich op de veldschansen 'Christina' en 'Emilia', die tijdens de belegering van Schenkenschans in 1635-1636 een cruciale rol speelden. Het artikel beschrijft de strategische en historische context van deze schansen.

Bladzijde 14 tot 18

Pan’dre blief Pan’dre

Dit artikel bevat het lied "Pan'dre blief Pan'dre" van de cabaretgroep O.K.O. uit Pannerden, geschreven ter gelegenheid van de gemeentelijke herindeling in 1985. Het lied benadrukt de trots en verbondenheid van de inwoners met hun dorp.

Bladzijde 19

Hof den Beuningen te Aerdt

Frans Staring beschrijft de geschiedenis van de bouwhof 'Den Beuningen' in Aerdt, vanaf de 17e eeuw tot de huidige tijd. De hofstede, oorspronkelijk eigendom van de Heren van Aerdt, is door de eeuwen heen door verschillende families bewoond en beheerd. Het artikel belicht belangrijke momenten en bewoners van de hof.

Bladzijde 20 tot 22