Productomschrijving
Samenvatting per artikel:Historische Sail
Dit artikel bespreekt de historische Sail van Rijkswaterstaat op 19 augustus 2007. Aan de oever ter hoogte van de steenfabriek Scherpenkamp stond de mammoet, met op de achtergrond het Pannerdensch Kanaal. Er werd een haiku geschreven over de symboliek van de locatie en de geschiedenis van de waterwerken.
Bladzijde 3
Zoektocht naar een verdwenen spoorlijn
Truus Maas beschrijft de zoektocht naar de verdwenen spoorlijn Zevenaar-Elten-Spyck-Kleef. De spoorlijn was belangrijk voor vervoer van personen en goederen in de 19e eeuw. De spoorwegveerdienst werd uiteindelijk vervangen door een motorboot en de lijn werd in 1926 gesloten.
Bladzijde 4 tot 8
Betaalbaar wonen in Aerdt
Toon Hendriksen behandelt de presentatie van het woningbouwplan Waaijakkers II op 28 juni 2007. De gemeente Rijnwaarden en Woonontwikkeling Rijnwaarden b.v. werken samen om betaalbare woningen te bouwen, voornamelijk voor jonge inwoners van Aerdt. Historische context en details over de Kegels worden gegeven.
Bladzijde 9 tot 12
Landverhuizers van het Gelders Eiland naar de Nieuwe Wereld
Dr. Ben Janssen beschrijft de emigratie van bewoners van het Gelders Eiland naar Amerika in de late 19e eeuw. Het artikel vertelt de verhalen van diverse families die hun geluk zochten in de Nieuwe Wereld, vaak gedreven door economische motieven.
Bladzijde 13 tot 16
Oprakelen van het verleden
Jo Notten beschrijft de geschiedenis van horecabedrijf 'De Lange Jan' in Herwen, dat na veertig jaar werd gesloten door het echtpaar Wim en Käthie Reintjes-Versteegen. Het artikel bevat anekdotes en historische context over de locatie en de familie.
Bladzijde 17
Manslag te Pannerden
Frans Staring behandelt historische gevallen van manslag in Pannerden, onder andere de zaak van Hendrick Kup en Jan Harman vande Bosch in 1636. Het artikel geeft inzicht in de middeleeuwse straffen en justitiële procedures in het gebied.
Bladzijde 18 tot 22
Taal en teken
Een serie pentekeningen van bezienswaardigheden in de regio werd gepubliceerd in De Gelderlander. De tekeningen, gemaakt door Jos H. van Grieken en Andreas Schelfhout, belichten lokale geschiedenis en cultuur.
Bladzijde 22 tot 23
Rooms leven
Jo Notten beschrijft het leven van Anneke Frederiks, die als Zuster Petronella toetrad tot de orde der Franciscanessen in 1946. Ze verliet het klooster in 1963 en keerde terug naar haar geboortedorp. Het artikel belicht haar familie en haar leven na het klooster.
Bladzijde 24 tot 25
Nostalgie
Dit artikel bevat een reflectie op de nostalgische elementen van de regio Rijnwaarden, met persoonlijke verhalen en herinneringen van bewoners. Het belicht de waarde van het behoud van lokale cultuur en tradities.
Bladzijde 26
Dagboek van een oorlogsevacué (4)
Het vierde deel van het dagboek van Jos Driessen, een oorlogsevacué uit Lobith, beschrijft de periode van 2 april tot 8 mei 1945. Het geeft een gedetailleerd beeld van de dagelijkse zorgen en vreugden tijdens de oorlogsjaren.
Bladzijde 27