Productomschrijving
Uit het archief
In dit artikel wordt een brief uit 1936 van Johannes Albertus Alofs aan de gemeente Herwen en Aerdt behandeld. Alofs vraagt om financiële hulp vanwege zijn moeilijke situatie met een groot gezin en een zieke vrouw. Zijn inkomen uit werkverschaffing is onvoldoende en hij kan nauwelijks rondkomen. De brief illustreert de moeilijke levensomstandigheden tijdens die periode.
Pagina 2 tot 4
Artikel 2: De natuur in je leefomgeving (1)De natuur in je leefomgeving (1)
Carin Holtslag beschrijft het belang van dijken in de gemeente en hoe deze structuren niet alleen mensen beschermen, maar ook een thuis bieden aan wilde planten en dieren. Ze legt uit hoe de flora op de dijken uniek is door het gebrek aan bemesting en zware landbouw. Daarnaast worden insecten en vleermuizen aangetrokken door deze gebieden, waardoor een rijke biodiversiteit ontstaat.
Pagina 5 tot 6
Artikel 3: Het Maria Magdalena Gesticht te Pannerden 1925-1998 (1)Het Maria Magdalena Gesticht te Pannerden 1925-1998 (1)
Jan Berns belicht de oprichting van het Maria Magdalena Gesticht in Pannerden. Het gesticht, opgericht door pastoor Felix Roelofs, speelde een belangrijke rol in het lokale onderwijs en zorg. Het artikel beschrijft de zoektocht naar geschikte zustercongregaties en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken. Ook wordt ingegaan op de bouw en de eerste zusters die er werkten.
Pagina 7 tot 13
Artikel 4: Elk wat Wils (3)Elk wat Wils (3)
Toon Hendriksen deelt fragmenten uit het jaarblad "Elk wat Wils" uit 1930, waarin het leven in de gemeente Herwen en Aerdt in 1929 wordt besproken. De onderwerpen variëren van extreme weersomstandigheden zoals de strenge winter en hete zomer tot sociale en politieke gebeurtenissen. Het jaarblad biedt een gedetailleerd beeld van de lokale geschiedenis en gemeenschapsleven.
Pagina 14 tot 20
Artikel 5: Met 1 P.K. op pad, dat heeft wel watMet 1 P.K. op pad, dat heeft wel wat
Toon Hendriksen beschrijft de historische vervoersmiddelen op het Gelders Eiland, met een focus op rijtuigen zoals de brik en de kapkar. Hij deelt persoonlijke herinneringen en anekdotes over zijn grootvader en hoe deze rijtuigen werden gebruikt voor dagelijkse verplaatsingen en speciale gelegenheden. Het artikel geeft een nostalgisch beeld van de mobiliteit in vroegere tijden.
Pagina 21 tot 24