Winkelwagen

Meer dan 15.000 afbeeldingen online
Vrije toegang Dijkmagazijn | di 19.00 tot 21:30
Waordsman 2-2008

Waordsman 2-2008

Download gratis

Bovenstaande knop linkt naar bijvoorbeeld een dropbox link of een bijlage vanuit ons systeem.

Productomschrijving

EREPENNING HEEMKUNDEKRING RIJNWAARDEN

Tijdens de jaarvergadering op 4 april werd onverwachts de erepenning van de Heemkundekring Rijnwaarden uitgereikt aan Ben Janssen en Frans Staring. Beide heren werden gewaardeerd voor hun bijdragen aan de vereniging. Janssen, een erelid, en Staring, eindredacteur van De Waordsman, kregen deze eer als eersten.

Pagina 5

SPOREN

Het thema van de Open Monumentendagen 2008 was "sporen". Dit leidde tot een focus op de Trajektlinie, een spoorlijn van Zevenaar naar Kleef, gebouwd in 1865. Hoewel het traject op de noordoever van de Rijn in 1926 werd opgeheven, zijn er nog steeds sporen zichtbaar in het landschap. De Heemkundekring onderzocht het gebied om deze historische lijn in kaart te brengen.

Pagina 6

DE WERKZAAMHEDEN VAN DE AFDELING LOBITH-TOLKAMER VAN HET NEDERLANDSE RODE KRUIS 1944-1945 (1)

In dit artikel wordt de rol van de afdeling Lobith-Tolkamer van het Nederlandse Rode Kruis tijdens de evacuatie van het Gelders Eiland in 1944-1945 beschreven. Onder leiding van Huib Mulder verleende de afdeling hulp aan onderduikers, krijgsgevangenen en piloten. Het Rode Kruis bood een dekmantel voor diverse illegale activiteiten gedurende de Duitse bezetting.

Pagina 12

GOEDE FEE OP HERWENSE KERMIS

Een anekdote over de Herwense kermis waar een chef, die toestemming gaf voor een latere werkdag, werd misleid. De feestvierders kwamen met briefjes, zogenaamd van de chef, ondertekend door diens tweelingbroer. Het verhaal illustreert de vrolijke en soms ondeugende sfeer van de kermis.

Pagina 19

DE ONGELUKKIGE THIJS REMIE TE PANNERDEN

Thijs Remie, een arme jongeling uit Pannerden, raakte zwaar gewond bij een dijkinzinking in 1810-1811. Dankzij de interventie van dokter L. Vermeer herstelde hij. Remie woonde in West-Pannerden en was een zoon van Jan Remie en Johanna de Vries. Dit artikel beschrijft zijn leven en de context van zijn verwonding.

Pagina 19

HET ERFKAMERLINGSCHAP (2)

Dit artikel bespreekt de geschiedenis van het Erfkamerlingschap onder Herwen, met een focus op de eigenaren van 1339 tot 1525. Willem van Broeckhuysen en zijn nakomelingen worden belicht, evenals de veranderingen in eigendom en de betekenis van het erfkamerlingschap voor het gebied. Deze historische analyse biedt inzicht in de sociale en juridische structuren van de tijd.

Pagina 29