Winkelwagen

Meer dan 15.000 afbeeldingen online
Vrije toegang Dijkmagazijn | di 19.00 tot 21:30
Waordsman 2-2005

Waordsman 2-2005

Download gratis

Bovenstaande knop linkt naar bijvoorbeeld een dropbox link of een bijlage vanuit ons systeem.

Productomschrijving

Samenvattingen per artikel

Bim bam beieren

Dit artikel belicht de Open Monumentendagen van 2005 in Rijnwaarden. Religieus erfgoed stond centraal met extra aandacht voor kerken, pastorieën en begraafplaatsen. Rondleidingen, tentoonstellingen en unieke activiteiten zoals klokgelui in Aerdt en Herwen maakten deel uit van het programma. In Lobith en Spijk werden processiemateriaal en historische objecten tentoongesteld. De dagen sloten af met een oecumenische dienst, waarmee de protestantse en katholieke tradities van de regio samenkwamen.

Bladzijde 4-5

Dick Nieuwland

Oprakelen van het verleden

Een anekdote uit Rijnwaarden over een pater Franciscaan die een kind per ongeluk angst aanjoeg tijdens een preek. Het humoristische verhaal toont hoe tradities en volksverhalen worden doorgegeven en verweven blijven in de lokale geschiedenis. Het artikel benadrukt het belang van folklore in de collectieve herinnering van een gemeenschap.

Bladzijde 6

Jo Notten

De kermisprocessie te Lobith

De jaarlijkse kermisprocessie in Lobith combineert katholieke tradities en feestelijke activiteiten. Het artikel gaat in op de historische wortels van de processie en hoe deze zich ontwikkelde door de eeuwen heen. Van heidense rituelen tot katholieke vieringen, de processie weerspiegelt Lobiths religieuze en culturele identiteit. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het evenement uit tot een jaarlijks hoogtepunt met muziek, schutterijen en versierde routes.

Bladzijde 7-17

Ben Janssen

Het kerkje van Tuindorp

Dit artikel beschrijft de geschiedenis van het kerkje in Tuindorp, gebouwd in 1936 door de Gereformeerde Kerk van Westervoort. Het gebouw, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd, werd in 1948 herbouwd. Later kreeg het de status van gemeentelijk monument vanwege zijn lokale betekenis. Het kerkje staat symbool voor de religieuze en sociale ontwikkelingen in de regio.

Bladzijde 18-20

Frans Staring

Het kapelleke in Herwen

Een Mariabeeld uit de 18e eeuw vond zijn plek in een Mariagrot in Herwen. Het artikel vertelt hoe dit beeld door de jaren heen symbool bleef staan voor de katholieke gemeenschap, ondanks de ontmanteling van de grot. Het beeld, nu gerestaureerd, is geplaatst in de kerk van Herwen als blijvende herinnering aan het religieuze erfgoed.

Bladzijde 20

Jo Notten

Fundatie Meeckeren van Meijnerswijck

De Fundatie Meeckeren financierde in 1896 gedeeltelijk de bouw van een pastorie in Herwen. Dit fonds, beheerd door de katholieke kerk, symboliseert hoe religieuze gemeenschappen door financiële en sociale netwerken hun erfgoed behouden. Het artikel licht de geschiedenis en betekenis van dit fonds toe binnen de katholieke traditie.

Bladzijde 21

Jo Notten