Van het bestuur

Laatst bewerkt 20-03-2017

Jaarvergadering 2017 Heemkundekring Rijnwaarden

7 april 2017
Partycentrum ''Schipperspoort'' ( fam. Barthen)
Dorpsdijk 30 6915 AE Lobith

1. Opening door de voorzitter.
  2. Vaststellen agenda
  3. Notulen vorige jaarvergadering d.d. 8 april 2016
  4. Ingekomen stukken-mededelingen.
  5. Jaarverslag secretaris.
  6. Jaarrekening 2016-Begroting 2017 ( op scherm).
  7. Verslag kascontrole commissie.
    1ste Lid  Dhr. Van Onna  / 2de Lid Dhr. P. van Huet. / reserve lid   Dhr. F. van den Muijsenberg
  8. Verkiezing reserve lid kascontrole.
  9. Bestuursverkiezingen:
    Aftredend en herkiesbaar, Maria Snip-Janssen ( secretaris) enToon Hendriksen (onderhoud gebouw)
  11. Sluiting jaarvergadering

12. 20.30 - 20.45 uur Pauze

13. Lezing door Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen
    De bewogen geschiedenis van het splitsingspunt van Neder-Rijn en Waal; het verhaal over een felbegeerde bron van rijkdom en macht, grillige rivierdynamiek en menselijke veerkracht.
    De Rijntakkensplitsing was door de eeuwen heen een felbegeerde bron van rijkdom en macht. Het was een ideale plek om tol te heffen op het scheepvaartverkeer. De tolinkomsten spekten de kas van de graaf van Gelre en verhoogden zijn aanzien. Het splitsingspunt had ook immense strategische betekenis. Sjoemelen met de waterverdeling tussen de Neder-Rijn en de Waal had gevolgen voor de hele Nederlandse delta. Het splitsingspunt trok dan ook vermaarde figuren aan, zoals de Romeinse generaal Drusus, Godfried de Noorman (bijgenaamd de Zeekoning), Maurits van Oranje, en Cornelis Kraijenhof, de geestelijk vader van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Toch waren de voordelen van het splitsingspunt maar betrekkelijk. In de loop van de tijd verhuisde de splitsing herhaaldelijk; de Rijn was nog zo wispelturig. Steeds moest de mens zich aanpassen om te kunnen blijven profiteren. Tolhuizen, havens en forten kwijnden weg maar elders kwamen die  voorzieningen weer tot leven. Het verhaal van de Rijntakkensplitsing vertelt daardoor niet alleen over grillige rivierdynamiek maar ook over menselijke ambitie en veerkracht.
  14. Afsluiting

Laatst bewerkt 20-03-2017

Leden aantal HKR in cijfers, maart 2017

PLAATSLEDEN HEEMKUNDEPERCENTAGE
Lobith5018,1%
Aerdt4616,7%
Tolkamer4317,8%
Herwen4913,4%
Pannerden3412,3%
Spijk103,6%

Totaal aantal leden op het Gelders Eiland: 226 Leden

Buiten het Eiland in Nederland en in Duitsland: 50 leden = 18,1 %

Totaal aantal leden: 276

Laatst bewerkt 11-01-2017

Extra openstellingen Dijkmagazijn

Heemkundekring Rijnwaarden start met een extra openstelling van het Dijkmagazijn. Voorlopig het eerste half jaar op de vierde donderdag van de maand.

De eerste openstelling is op donderdag 26 januari 2017 van 14:00 uur tot 17:00 uur. De andere data zijn: 23 februari, 23 maart, 27 april, 25 mei en 22 juni.

We willen dan het inscannen en archiveren van foto's en krantenknipsels gaan aanpakken. Lijkt het je wat om mee te helpen, loop dan vrijblijvend een binnen. We kunnen altijd extra handjes gebruiken!

Bekijk hier het complete openingstijden rooster van het Dijkmagazijn.

Laatst bewerkt 03-10-2016

Van het bestuur

Tijdens de jaarvergadering van 8 april 2016 is besloten om de porto bijdrage voor het verzenden van De Waordsman aan leden woonachtig buiten de Gemeente Rijnwaarden (= het Gelders Eiland) met ingang van 2017 te verhogen naar 11,00 Euro per jaar.

De reden hiervoor is dat Post.nl de laatste jaren de tarieven fors heeft verhoogd.

Per lid zijn de verzendkosten inmiddels 11,68 Euro per jaar (voor vier maal De Waordsman), een flink stuk hoger dan de jaarlijkse bijdrage tot nu toe. Een digitale versie van De Waordsman per email is een kosteloos alternatief dat wij u ook kunnen bieden. In dat geval betaalt u alleen het lidmaatschapsgeld voor de vereniging en verder geen extra porto bijdrage. Als u van dit aanbod gebruik wilt maken verzoeken wij hierover een bericht te sturen naar ons e-mailadres: info@heemkundekringrijnwaarden.nl.