Uitnodiging boekpresentatie 1 mei 2014, Gildehuis Lobith

"We zijn hier maar alleen, ze zullen ons wel vergeten." Dat zei David Northeimer, een joodse ondernemer uit Tolkamer, als hij gevraagd werd waarom hij niet onderdook met zijn gezin. Dit boek vertelt zijn verhaal en dat van zijn gezin. Op veel terreinen is David Northeimer maatschappelijk actief in het Tolkamer en Lobith van zijn tijd, als een van de oprichters van voetbalvereniging L.V.V. en Thesos, verdienstelijk amateur en gelegenheidsfotograafhouder, bioscoophouder en lid van het schuttersgilde E.M.M. te Lobith. Hij heeft als succesvol ondernemer en eigenaar van een grote slagerij een open oog voor de minder bedeelden in de crisistijd. Al vanaf 1933 vangen hij en zijn vrouw Suze joodse vluchtelingen op die Duitsland ontvluchten. Naast een inkijk in het persoonlijke en sociale leven van David Northeimer en zijn gezin in hun dorp laat het boek zien hoe tussen mei 1940 en oktober 1942 het net van de nazi`s zich ook om hen langzaam maar zeker sluit. Na gedwongen te zijn om te stoppen met zijn slagerij belandt David Northeimer via een werkkamp op de Veluwe op 3 oktober 1942 in het doorgangskamp Westerbork, waar hij zijn vrouw en zoontje Harry van vijf weer terugziet. Samen maken ze een moeilijke week door in het kamp, voordat ze op transport moeten naar Duitsland. Mede op basis van getuigenissen van twee overlevenden beschrijft het boek een reconstructie van het treintransport van David, Suze en Harry Northeimer naar Auschwitz en hun verblijf daar tot aan hun dood. Een niet eerder verteld verhaal over een klein joods gezin uit Lobith-Tolkamer, in een grote maalstroom van de wereldgeschiedenis.

U bent welkom vanaf 19.00 u. Om 19.30 volgt eerst een korte lezing door de schrijver Mark Slinkman over de inhoud van het boek. Vervolgens zal hij de eerste exemplaren van het boek uitreiken aan de Commissaris van de Koning van Gelderland dhr. C. Cornielje en aan twee nabestaanden van de familie Northeimer.

Tijdens deze avond is het boek tegen een gereduceerde prijs van € 20,00 te verkrijgen (normale prijs € 24.95, leden €22.50, exclusief verzendkosten).

In verband met de planning en catering vragen wij u om zich aan te melden. Dit kan per telefoon (0316-54320) of per email (mariasnip1@live.nl) bij de secretaris van onze vereniging, Maria Snip-Janssen.

Wij zien uit naar uw komst.

Met vriendelijke groet,
bestuur Heemkundekring Rijnwaarden