Laatst bewerkt 07-04-2007

Archeologisch onderzoek aan de Dorpsdijk te Lobith (deel 2)

In de week van 25 tot en met 29 september 2006 zijn archeologen van het bureau RAAP bezig geweest met opgravingen op het perceel van het voormalige hotel Bisseling. Het onderzoeksrapport, voorzien van diverse afbeeldingen kunt u hieronder in pdf-formaat downloaden.
Bekijk het rapport

Laatst bewerkt 03-12-2006

Rondom de hoofdkraan van Nederland

Een uitgave van Rijkswaterstaat - Het Rijnstrangengebied, een vijftien kilometer lang slingerend waterlint tussen de Loowaard en Tolkamer, is de restgeul van de rivier die tot 1707 nog gewoon de Nederrijn heette. Verstild en mysterieus, verbergt het ondiepe water onder haar spiegelend oppervlak veel onbekende historie en zelfs een heus archeologisch raadsel. Want waar heeft ooit ‘het Gevaarte’ gelegen? De oude stroom begint haar loop bij de vroegere hoofdkraan van ons land, de Rijn-Waalsplitsing onder Tolkamer.
Bekijk de brochure

Laatst bewerkt 24-11-2006

In naam der wet

Een boek van G.B. Janssen

De afgelopen twee eeuwen is de politiezorg op het Gelders Eiland zeer divers geweest. Er liepen zowel gemeente vervoersbedrijf als rijksveldwachters rond, maar ook gerechtsdienaars, deurwaarders en grensjagers, later gevold door de rijkspolitie. Ook was er de douane met commiezen en niet te vergeten de Koninklijke marechaussee en de Politietroepen. Er liepen talrijke bijzondere opsporingsambtenaren rond, zoals die van Rijkswaterstaat. Zij allen moesten zorg dragen voor de handhaving der wetten. Iedere dienst had haar eigen organisatie en taken. De huidige gemeente Rijnwaarden nam als grensgemeente en gelegen aan de Rijn hierbij een bijzondere positie in, omdat als deze diensten zich in het verleden op haar grondgebied hebben bewogen. Te bestellen in de webwinkel.

Laatst bewerkt 24-11-2006

Verdwenen dijkhuizen

Voor de monumentendag 2001 is er een fotobrochure opgemaakt met verdwenen dijkhuizen. Naast de foto's geeft de brochure ook de data weer wanneer deze gebouwen zijn gesloopt en de namen van de bewoners in de 19e en 20e eeuw. Te bestellen in de webwinkel.

Laatst bewerkt 23-11-2006

Archeologisch onderzoek aan de Dorpsdijk te Lobith (deel 1)

Onverwacht is een stukje Lobiths verleden blootgelegd. Een archeologisch onderzoek aan de Dorpsdijk heeft resten van honderden jaren oud aan het licht gebracht. Tot meer dan drie meter onder het straatniveau zijn funderingen en kelders gevonden uit verschillende bouwperioden.

De Collectie Peet

Tijdens de ledenvergadering van 6 april 2006. gaf Gerard Peet een presentatie over het door hem te schrijven boek “Rond de splitsing van Rijn en Waal”. Het boek zal gebaseerd worden op een collectie van oude kaarten en afbeeldingen verzameld door zijn vader. Beter bekend onder de “Collectie Peet”. Diegene die de presentatie hebben gemist, of deze nog een keer willen zien, kunnen een digitale kopie opvragen in de webwinkel. Helaas zonder het vermakelijke commentaar van Gerard Peet zelf.

De dynamietramp op de Rijn anno 1895

Twee artikelen over deze ramp:
- De ramp te Lobith, 19 maart 1895
- 'Het schip was natuurlijk niet verzekerd'

Laatst bewerkt 22-11-2006

Een baken geveld (door Johan Hendriks)

Op woensdag 14 juni, rond het middaguur, klonk tussen Spijk en Lobith het geluid van een explosie. Ditmaal was het geen dynamietschip. Met passend tumult werd een oude, karakteristieke, ambachtelijk gemetselde schoorsteen van de voormalige T&A steenfabriek “Lobith II” opgeblazen. De omwonenden krijg je nog maar met moeite uit hun huizen voor zo’n evenement. Waarschijnlijk raak je er aan gewend; Lobith en Spijk hebben al vele schoorstenen op deze manier zien gaan.

Artikelen over het Tolhuys

Vier artikelen over het Tolhuys:
- Overblijfselen van het Tolhuys I
- Overblijfselen van het Tolhuys II
- Het Tolhuys en haar afbeeldingen I
- Het Tolhuys en haar afbeeldingen II

Laatst bewerkt 21-11-2006

Toen de Spijkse overlaat in werking trad...

In de nacht van 17 op 18 Januari 1955 is het begonnen. Ten duwde het Rijnwater zijn eerste golven over de stenen beschoeiing tussen Lobith en het dorp Spijk. Eerst een paar golven, toen een kabbelend riviertje, en tenslotte maar toen was er al druk met iedereen en alles getelefoneerd een bruisende waterval, die zich grommend een weg is gaan banen door de bedding van de Oude Rijn. De Spijkse Overlaat werkte weer eens.

<< Vorige 1 2 3 4 5 Volgende >>