De ramp te Lobith, 19 maart 1895

Alles in het groot tegenwoordig! Een scheepje met kruit, als een gevaarlijk voorwerp met een rood vlaggetje geteekend, voorbij te zien varen gaf vroeger al een kleine spanning. Als dat nu eens in de lucht vloog! Het ging voorbij, als een donderbui die ieder ogenblik ergens kon inslaan, al waren ook alle maatregelen voor de veiligheid genomen. Een scheepje met kruit! Nu zouden zes schepen met wat anders dan kruit, met 22.500 K.G. (De opgaven verschillen) dynamiet over den Rijn naar Antwerpen varen. De rivier vroor dicht en uit vrees voor de gevolgen, wanneer de ijsgang met dit gevaarlijke vrachtje ging spelen, werd de voorraad, 9000 kisten groot, bij Lobith op den oever in een loods opgeslagen.

Overblijfselen van het Tolhuys 1, kade en ondergrondse gangen

Overblijfselen van het Tolhuys 2, de opgravingen in april 1994

Bezit Lobith nog resten van wat ooit het Tolhuys was?

Lobith 26 april 1994 - Vol verwachting kloppen steeds meer harten in de gemeente Rijnwaarden. Met spanning wachten inwoners op de sloop van de voormalige Mariaschool en het pand van Droste op de hoek van de Dorpsdijk in Lobith. Onder deze gebouwen liggen, als het waar is, nog restanten van wat ooit het Tolhuys van Lobith was.

Het Tolhuys en haar afbeeldingen I

De tekening van Claes Jansz Visscher is wel de meest bekende afbeelding van Het Tolhuys. Het kasteel wordt hier afgebeeld vanaf de Waalzijde, ofwel vanaf wat nu de Transeedijk is. Deze afbeelding van omstreeks 1650 geeft het meest gedetailleerde beeld weer van alle afbeeldingen die bekend zijn van Het Tolhuys. Het is duidelijk te zien dat het complex bestaat uit meerdere gebouwen. Een boom die net boven de ringmuur uitgroeit geeft aan dat er een binnenplaats is.

Het Tolhuys en haar afbeeldingen II

Adam Frans van der Meulen schetste een afbeelding van Lobith en het Tolhuys rond 1672. In het vorige artikel over de afbeeldingen van het Tolhuys liet ik twee overeenkomsten zien tussen deze afbeelding en die van C.J. Visscher. Maar de afbeelding van Van der Meulen biedt nog meer.

Laatst bewerkt 09-04-2010

Rijksmonument Dijkmagazijn krijgt bewoning

Op de Aerdtsedijk 49 staat het rijksmonument Dijkmagazijn, oorspronkelijk voor opslag van gereedschap en bouwstoffen t.b.v. de waterkeringen en staat nu na restauratie leeg; het magazijn is van het Waterschap Rijn en IJssel en was zoekend naar een passende invulling van dit monument. Na onderzoek, gesprekken, overleg en besprekingen is de kogel door de kerk: Heemkundekring Rijnwaarden wordt de nieuwe huurder en gaat dit gebruiken voor studie- en archiefruimte.

Laatst bewerkt 22-03-2010

Katholieke Jeugdbeweging Lobith-Tolkamer 1955

door Carl Horn

Scouting Nederland viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Mijn verhaal in De Waordsman 2009/4 over de scouting is daarom in zijn geheel (met kwalitatief betere foto's) te zien op deze website.

Aan het eind ervan is aangekondigd om de foto uit 1955 (groot, 4MB) nu nog eens te plaatsen met de namen voor zover die bekend zijn. Hierbij moet worden opgemerkt dat er veel kinderen van douanebeambten lid waren en die na enige tijd Lobith weer verlieten, waardoor het moeilijk is die allemaal te herkennen.

Laatst bewerkt 11-11-2009

Van Toeback tot Tabak

De Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar (CVZ) brengt in de eerste helft van november een DVD uit over de geschiedenis van de Turmac met de titel ”Van Toeback tot Tabak”. De DVD duurt ongeveer 1.04 uur en is verdeeld in 6 hoofdstukken.

In het eerste hoofdstuk worden de beginjaren van de Turmac weergegeven van de oprichting tot de oorlogsjaren 1940-1945. Het tweede hoofdstuk gaat over de wederopbouw na de oorlog. Deze beide hoofdstukken zijn samengesteld uit eigen materiaal en archief van CVZ.

Laatst bewerkt 20-05-2009

Tentoonstelling 'Ik heb een steen verlegd'.

Het Gelders Archief ontwikkelde een speciale website in het kader van de tentoonstelling ‘Ik heb een steen verlegd…’ ' De IJssel van Arnhem tot Zutphen van het Historisch Museum Arnhem [24 april t/m 20 september 2009] als onderdeel van het evenement ‘De IJssel in beeld’.

Laatst bewerkt 19-05-2009

Slapen en eten waar vroeger gevaren en gehandeld werd

Uit De Gelderlander, maart 2009

<< Vorige 1 2 3 4 5 Volgende >>