Artikelen

Laatst bewerkt 22-03-2014

Boek: Wij zijn hier maar alleen. Auteur: Mark Slinkman

De auteur van dit boek (ca. 300 pagina’s met veel vaak niet eerder gepubliceerde foto’s) is Mark Slinkman, burgemeester van Rijnwaarden en tevens lid van de Heemkundekring Rijnwaarden.

De prijs bedraagt €24.95, leden HKR €22.50 (excl. verzendkosten).

Bestellen kan via dit inschrijfformulier of persoonlijk bij Maria Snip- Janssen (secretaris Heemkundekring Rijnwaarden) Dorpsdijk 61, 6915 AC Lobith per post: t.a.v. HKR, Postbus 8, 6916 ZG Tolkamer

Of per mail: info@heemkundekringrijnwaarden.nl

Laatst bewerkt 05-03-2014

Bakens van de 'Oranje Limes'

De rivierverdediging met de Opstand (1568-1648); haar wachtposten, hun tijdloze betekenis als symbool voor een slim verbond met het water.

Bekijk hier het rapport van Ferdinand van Hemmen. >>

Laatst bewerkt 20-02-2014

SPUREN DER GESCHICHTE

ARCHÄOLOGIE UND ERSTER WELTKRIEG Von den historischen Ereignissen des Ersten Weltkrieges zeugen zahlreiche archäologische Relikte im Rheinland, darunter Produktionsstätten wie Pulvermühlen und Dynamitfabriken sowie militärische Anlagen wie Truppenübungsplätze, Luftschiffhäfen und Eisenbahnlinien >>>

Laatst bewerkt 13-09-2013

Macht en Pracht van Douane en Marechaussee op het Gelders Eiland

Rijnwaarden en de Open Monumentendagen 2013

Dit jaar 2013 staan de Open Monumentendagen in Nederland in het teken van “Macht en Pracht”. Overal in den lande wordt een andere invalshoek gekozen. In de gemeente Rijnwaarden heeft de werkgroep Open Monumentendagen van de Heemkundekring en de gemeente het thema “Macht” bij de kop gepakt. Het is uitgewerkt door aandacht te besteden aan twee “machtige” organisaties in de lokale samenleving van toen, namelijk  de Douane en de Koninklijke Marechaussee.

Laatst bewerkt 17-03-2013

De Duitser die geen mof wilde zijn

Aangrijpend verhaal over onderbelichte aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

Deze maand verschijnt het boek De vijand was mijn bondgenoot, een biografie over het oorlogsverleden van Heinz Vermaeten, een Nederlandse Duitser die tegen wil en dank voor Duitsland moest vechten.

Heinz was nog geen twee jaar oud toen zijn ouders in 1926 als zogenoemde Rijksduitsers uit Duitsland wegtrokken om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen in het vlak over de grens gelegen Tolkamer. Het gezin integreerde volkomen in de Nederlandse samenleving, maar toch werden vader en zoon gedwongen om voor Duitsland te vechten, ondanks dat ze fel gekant waren tegen het naziregime. Over de oorlogservaringen van Nederlanders zijn al veel verhalen geschreven. Maar hoe hebben de Duitsers zelf deze vreselijke jaren ondergaan?

Laatst bewerkt 09-10-2012

De Martinuskerk en de Pastorie

1. De voorgeschiedenis Pannerden rond het jaar duizend bestond uit een curtis of hof van de landheer (Heuekelomshof), een kerkje met woning voor de paap, waarschijnlijk een molen en een aantal huisjes van de horige boeren. Vanuit Emmerich heeft ten tijde van Willebrord en zijn gezellen de kerstening van deze streken plaats gevonden. In die tijd, in ieder geval voor 1000 was er al een houten kerkje in Pannerden. Ze stond op een fundering van zwerfstenen en de wanden bestonden uit vlechtwerk, bestreken met leem.

Laatst bewerkt 11-01-2012

Sleutel van het verleden, sleutel tot de toekomst

De roemrijke cultuurhistorie van de Rijnstrangen als drijvende kracht voor economische vernieuwing. Een evaluatie van kwaliteiten en kansen.

Het gebied van de Rijnstrangen kent uitzonderlijke kwaliteiten. Het imponeert door zijn rijkdom aan sporen van oude rivierlopen, van het eeuwenlange...

Laatst bewerkt 08-01-2012

Boekje: "Wandelen langs schoorstenen en tichelgaten"

"Wandelen langs schoorstenen en tichelgaten"

Dit boekje kunt u op 3 manieren bemachtigen:

1. Het boekje is voor € 5,- bij het TIC (Toeristisch Informatie Centrum)

2. Afhalen bij Maria Snip, Dorpsdijk 61, Lobith. Graag even bellen van te voren: 0316-543203

3. Online bestellen...

Laatst bewerkt 07-05-2011

Opening Dijkmagazijn Aerdt

Eindelijk is het dan zo ver: de Heemkundekring Rijnwaarden kan gebruik gaan maken van het Dijkmagazijn te Aerdt. Hier wordt de studie- en archiefruimte gevestigd, iets waar de Heemkundekring al jaren lang naar uitkijkt.

Voor leden is er een speciale open dag op 21 mei 2011, waarbij iedereen welkom is om de ruimte en de mogelijkheden te bekijken. De officiële opening door burgemeester Slinkman is op 14 mei 2011.

Laatst bewerkt 12-05-2010

'Sporen van moderniteit. De sociaal-economische geschiedenis van de regio Liemers (1815-1970)'

Onlangs verscheen de (promotie)studie van J.B. Smit over de Liemers, getiteld 'Sporen van moderniteit. De sociaaleconomische geschiedenis van de regio Liemers (1815-1970)'. Omdat er ook over de voormalige gemeenten Herwen en Aerdt en Pannerden veel interessante informatie is terug te vinden, evenals over de andere, voormalige acht gemeenten, wil ik dit boek van harte bij uw leden aanbevelen.

Via bestel@verloren.nl kost het 39 euro of via een boekhandel.<< Vorige 1 2 3 4 5 6 Volgende >>