Laatst bewerkt 05-09-2016

Romeine galei Victoria in Tolkamer

In samenwerking met de gemeente Rijnwaarden en de provincie Gelderland is aan de Europakade in Tolkamer een passagiersterminal gerealiseerd. Passagiersschepen en rondvaartboten kunnen hier een stop maken, waarbij de passagiers activiteiten kunnen ondernemen in Tolkamer, het natuur- en watersportgebied van de Bijland en de Oude Rijn of anderszins in de regio. De passagiersterminal faciliteert dus recreatie en toerisme in Rijnwaarden en omgeving.

Laatst bewerkt 06-12-2015

Schutterij E.M.M. viert feest 1948 (2)

Schutterij E.M.M. viert feest 1948 (Deel 1)
Camera: Henk Lutjenhuis
Geluid: Joop Wallerbosch
Met medewerking van streekhistoricus: Ben Janssen

Laatst bewerkt 06-12-2015

Schutterij E.M.M. viert feest 1948 (1)

Schutterij E.M.M. viert feest 1948 (Deel 1)
Camera: Henk Lutjenhuis
Geluid: Joop Wallerbosch
Met medewerking van streekhistoricus: Ben Janssen

Laatst bewerkt 26-09-2015

Leden HKR in cijfers

PLAATSAANTAL INWONERSLEDEN HEEMKUNDEPERCENTAGE
Lobith3103541,8%
Aerdt858475,0%
Tolkamer2805431,5%
Herwen1022404,0%
Pannerden2433281,0%
Spijk696111,5%

Totaal aantal leden op het Gelders Eiland: 223 Leden

Buiten het Eiland in Nederland en in Duitsland: 56 leden = 20 %

Totaal aantal leden: 279

Laatst bewerkt 03-05-2015

Zoeken naar de Romeinen bij Herwen

Altijd al belangstelling gehad voor archeologische opgravingen, dan is hier je kans om er aan mee te werken.

Deze zomer gaat de AWN weer boringen doen bij Herwen, naar de Limesweg e.d. Ook zal er waarschijnlijk een proefsleuf worden gegraven aan de zuidkant van Herwen, waar onlangs bij boringen de eerste Romeinse scherf naar boven gehaald. Het voorlopige plan is om een week in augustus e een week in september aan dit veldwerk te besteden.

Geef je dan op bij het onderstaande adres:

Jan Verhagen
Ooylandseweg 5
6905 DT Zevenaar
Mob: 06-12520244
E-mail: janmverhagen@planet.nl

Laatst bewerkt 05-11-2014

Dansende Rivieren (animatie)

In de Gelderse Poort, en vooral in de Rijnstrangen, liggen dijken op plaatsen waar geen rivier meer te bekennen is. Grillige patronen van vrij meanderende rivieren zijn de overblijfselen van oude rivierbeddingen.

Deze animatiefilm laat zien hoe rivieren hun loop in de afgelopen 500 jaar verlegd hebben...

Laatst bewerkt 14-10-2014

Meer dan 15.000 historische afbeeldingen online

De Heemkundekring Rijnwaarden heeft in de loop van de jaren een geweldige collectie opgebouwd van foto's, ansichtkaarten en ander historisch beeldmateriaal over het Gelders Eiland. Tot nu toe kon het publiek alleen van deze afbeeldingen genieten bij lezingen, exposities of tijdens een bezoek aan het Dijkmagazijn. Vanaf oktober 2014 is het complete beeld-archief van de Heemkundekring online te bekijken op: http://hkrijnwaarden.jalbum.net.

In de afgelopen jaren is hard gewerkt aan het digitaliseren van de meer dan 15.000 historische afbeeldingen die de Heemkundekring Rijnwaarden in haar bestaan heeft verzameld. Ons werkgebied is opvallend rijk aan historische foto's, schilderijen, tekeningen, landkaarten en ansichten. Dit heeft zonder twijfel te maken met de ligging aan de splitsing van de grote rivieren. Daardoor is het gebied al eeuwen lang zorgvuldig in kaart gebracht en kunnen we putten uit een grote hoeveelheid foto's, schilderijen en tekeningen. Ook de schilderachtige ligging in het landschap, de scheepsbouw, de steenindustrie en het belang van o.a. Tolkamer voor de scheepvaart hebben er voor gezorgd dat het Gelders Eiland in al zijn aspecten veelvuldig op de gevoelige plaat is vereeuwigd, vroeger en nu.

Onze gloednieuwe album-website biedt de mogelijkheid om door ons complete beeldarchief te bladeren. Om dit te vergemakkelijken zijn de afbeeldingen op onderwerp ingedeeld in mappen, en zijn veel foto´s al voorzien van een onderschrift. Daarnaast is er een krachtige zoekfunctie die snel en gemakkelijk afbeeldingen op trefwoord kan tonen. Er wordt ondertussen nog gewerkt aan de mogelijkheid om foto's in hoge digitale kwaliteit te kunnen bestellen via onze website.

Uiteraard is het afbeeldingen-archief nog steeds groeiende. In de toekomst zal er daarom zeker een uitbreiding komen van de online collectie. Wie foto's thuis heeft die interessant kunnen zijn voor ons archief, is van harte welkom om ze met ons te delen. Wij digitaliseren ze graag voor u met geavanceerde apparatuur, dat hoeft u dus niet zelf te doen. Laat het ons weten via het contactformulier op deze website!

Laatst bewerkt 09-08-2014

Boek: VAN ROLLENDE RAD'REN EN DAMPEND GESPAN

Van de hand van J.W. van Petersen, oud-streekarchivaris van De Liemers en Doesburg zal binnenkort verschijnen: VAN ROLLENDE RAD'REN EN DAMPEND GESPAN Over de geschiedenis van het weg- en railverkeer in de 19de eeuw in de Liemers en de Oude-IJsselstreek.

Laatst bewerkt 22-03-2014

Boek: Wij zijn hier maar alleen. Auteur: Mark Slinkman

De auteur van dit boek (ca. 300 pagina’s met veel vaak niet eerder gepubliceerde foto’s) is Mark Slinkman, burgemeester van Rijnwaarden en tevens lid van de Heemkundekring Rijnwaarden.

De prijs bedraagt €24.95, leden HKR €22.50 (excl. verzendkosten).

Bestellen kan via dit inschrijfformulier of persoonlijk bij Maria Snip- Janssen (secretaris Heemkundekring Rijnwaarden) Dorpsdijk 61, 6915 AC Lobith per post: t.a.v. HKR, Postbus 8, 6916 ZG Tolkamer

Of per mail: info@heemkundekringrijnwaarden.nl

Laatst bewerkt 05-03-2014

Bakens van de 'Oranje Limes'

De rivierverdediging met de Opstand (1568-1648); haar wachtposten, hun tijdloze betekenis als symbool voor een slim verbond met het water.

Bekijk hier het rapport van Ferdinand van Hemmen. >>

<< Vorige 1 2 3 4 5 Volgende >>