Externe activiteiten

Laatst bewerkt 26-08-2017

Open Monumentendagen Rijnwaarden 2017

Boeren, burgers & buitenlui !

Dat is het thema van de Landelijke Open Monumentendagen in Nederland. Reden voor de werkgroep Open Monumentendagen van de Heemkundekring Rijnwaarden om samenwerking te zoeken met boeren en fruittelers in Rijnwaarden, particulieren, een aantal artiesten en SkoopMobiel uit Zevenaar. Gezamenlijk zorgen zij voor een tweedaags evenement met zeer aantrekkelijke programma-onderdelen.

Zaterdag 9 september

Om 12.30 uur opent onze burgemeester, mevrouw Ella Schadd-de Boer de Open Monumentendagen. Zij doet dat samen met mensen uit de kring van Boeren, burgers en buitenlui. Aansluitend heeft de Werkgroep op de Markt in en om het gemeentehuis een Sfeermarkt, Tentoonstellingen en Buitenfilm georganiseerd.

Sfeermarkt

Proeverijtjes
Er is alle gelegenheid om producten van Rijnwaardense bodem te proeven. De boeren en fruittelers leveren hun producten en Jurgen Korthout van mobiele keuken van Foodstuff & More uit Tolkamer maakt er lekkere proeverijtjes van.

Boeren op de markt
Een aantal boeren komt naar de markt met een kraam en zij nodigen de bezoekers uit om de volgende dag naar hun bedrijf te komen. Ze stellen hun erven open voor bezoek om meer te weten te komen over wat zij doen om hun producten voor consumptie klaar te krijgen. Vandaag is al het overzicht te verkrijgen waar de bezoekers zondags naar toe kunnen.

Snuisterijen
Verschillende particulieren en leden van de Hobbyclub laten hun hobby zien en bieden hun snuisterijen te koop aan.

Oude tractoren
Er komen oude tractoren naar de Markt. Kijk en geniet hoe liefdevol de familie De Vries de oude werkpaarden verzorgt.

Fototentoonstellingen Wonen en 25-jarig Jubileum

Onder de titel "Zo woonden de boeren, burgers en buitenlui" belichten we huis en haard van de Boeren, burgers en buitenlui in Rijnwaarden. En we blikken terug op 25 jaar Open Monumentendagen Rijnwaarden. In 1993 organiseerden wij als werkgroep namelijk de eerste Open Monumentendagen, die inmiddels een goede reputatie in de omgeving hebben gekregen.

Buitenfilm

Bijzonder en uniek is dit jaar Buitenfilm. Met behulp van Skoopmobiel uit Zevenaar tonen wij op de parkeerplaats achter het gemeentehuis ’s middags om 13.30 uur de eerste Mees Kees kinderfilm. Leuk om met de kinderen of kleinkinderen in de buitenlucht deze film te gaan kijken.
 Het dorpse leven van de Boeren, burgers en buitenlui in "Lagerwiede" in de jaren 50 en 60 is opgetekend door regisseur Bert Haanstra in de film Fanfare, destijds opgenomen in Giethoorn. Die film draaien wij ’s avonds om 19.30 uur  (Bij slecht weer verzorgen wij de films binnen bij de Buck aan de Markt.)

Zondag 10 september

Vanaf 13.00 tot 17.00 uur is het gemeentehuis weer open voor bezoekers aan de tentoonstellingen (zie hierboven) en voor een lekkere proeverij van kok Jürgen Korthout van Foodstuff & More. Vandaag geen markt of film, maar wel een overzicht van de locaties waar bezoekers welkom zijn om meer over de boerenbedrijven te weten te komen. Het overzicht is op alle locaties te verkrijgen, dus je kunt starten in bijna ie
der dorp van de gemeente. Digitaal is het ook verkrijgbaar via de site van de Heemkundekring Rijnwaarden en de facebookpagina.Het Poldergemaal Oude Rijn aan de Deukerdijk in Pannerden is ook te bezoeken. Natuurlijk is daar koffie, maar er is op deze zondagmiddag ook muziek!
Op het erf van de familie Emiel Stam is ook van alles te doen. De Stichting Actief Spijk viert daar met de inwoners hun 10-jarig bestaan met diverse “kinderdingen”.
Fruitteler Bert van Schip heeft op zijn erf ook leven gebracht met andere mensen die iets te vertellen hebben.

Verloting

Het bezoek aan de diverse locaties wordt beloond! Onder de trouwe bezoekers die op 3 of meer locaties zijn geweest, verloten we aan het einde van de middag mooie prijzen. Petra Rutting van het Poldergemaal stelt een overnachting in de Bed & Breakfast van het gemaal ter beschikking. Wie wil er nou niet wakker worden op het platteland met de kerk van Pannerden in het vizier…? En de familie Stam uit Spijk serveert een High Tea in de stal, dus boerensfeer ten top!

Centrale locatie

De centrale locatie voor beide dagen is dus het gemeentehuis van Rijnwaarden aan de Markt 5 in Lobith.Laatst bewerkt 25-01-2017

Historische Filmmiddag in Lobith | 12 februari 2017

Historische filmmiddag in Lobith
Op 12 februari 2017

Locatie:
Zaal "Schipperspoort"
Dorpsdijk 30
6915AE Lobith

Aanvang:
14:00 tot 17:00 uur

Entree:
€ 5,- incl consumptie
Kinderen tot 12 jaar gratis entree

Er worden films vertoond over:
- Lobith, Tolkamer en Spijk (1926)
- Lobith en Tolkamer (1967)
- Foto's Firma Hendriks (indien mogelijk)

Laatst bewerkt 30-08-2016

Tweedehandsboekenmarkt: 24 september 't Brewinc

10:00 tot 16:00 uur in de studiezaal van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.

Laatst bewerkt 29-04-2016

Uitnodiging onthulling lichtbaken van kunstenaar André Pielage

Het Rijk, provincie Gelderland en gemeente Rijnwaarden ronden op dit moment de fase van het provinciaal inpassingsplan voor het project Overnachtingshaven Lobith af. Naar verwachting nemen Provinciale Staten op 29 juni een besluit over het inpassingsplan.

Onderdeel van ons project is de plaatsing van drie kunstwerken (bakens) langs de rivier. Op maandag 9 mei a.s. onthult de Stuurgroep Overnachtingshaven Lobith een nieuw baken nabij de toekomstige locatie van Overnachtingshaven Spijk. Dit kunstwerk is onderdeel van het provinciale project 'Bakens aan het water' en zorgt voor een grotere herkenbaarheid van het rivierenlandschap.

Met het baken maakt kunstenaar André Pielage de schoorsteen van een van de voormalige steenfabrieken aan de Spijksedijk op een bijzondere manier zichtbaar in het landschap. De Stuurgroep nodigt u van harte uit om de onthulling van dit baken bij te wonen.

Datum: 9 mei 2016
Tijd: 21.30 - 22.00
Locatie: inrit Wezendonk, op de kruising Spijksedijk - Tengnagelwaard, 6917 AB Spijk

Aanmelden is niet nodig. 

Laatst bewerkt 04-09-2014

Open Monumentendag 2014

13 en 14 september 2014

"Op reis met de Oranjeprinsen Maurits en Fredrik Hendrik in het landschap van Aerdt en Pannerden"

Centrale locatie (best bereikbaar per fiets):

Dijkmagazijn Heemkundekring Rijnwaarden
Aerdtsedijk 49
Aerdt

Beide dagen Expositie documentatie van 13:00 tot 17:00 uur

Op verkenning tijdens struintochten (intensief: denk aan goed schoeisel)
Zaterdag 13 september: 14:00 uur
Zondag 14 september: 14:00 uur

Klik hier en hier voor het volledige programma en aanvullende informatie

Laatst bewerkt 07-11-2013

Lezing "GHERARDUS DE WOU ME FECIT"

AANKONDIGING
 
Lezing "GHERARDUS DE WOU ME FECIT" over de klokkenroof en een bijzondere Doetinchemse klok door Theo Rougoor.
 
Met een korte uiteenzetting door Peter Meerdink, archivaris van het Erfgoedcentrum, over enkele ontdekkingen uit het archief van het Stadsbestuur van Doetinchem uit de periode 1341-1811. Peter Meerdink legde onlangs de laatste hand aan de inventarisatie van dit archief waardoor het  nu volledig is ontsloten.
 
Dinsdag 19 november, 19.30 - 21.30 uur, Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, ’t Brewinc, IJsselkade 13, 7001 AN Doetinchem. (inloop vanaf 19.00 uur, entree: € 5,--, excl. consumpties)
 
Geachte lezer,
 
In de Tweede Wereldoorlog zijn door de Duitse bezetters 6.800 (luid)klokken (bijna 2,7 miljoen kg.!) uit de Nederlandse klokkentorens gehaald om in Duitsland omgesmolten te worden ten behoeve van de Duitse oorlogsindustrie. Ook in Doetinchem werden de klokken geroofd, ook de cultuurhistorisch waardevolle exemplaren in de toren van de Catharinakerk. Toch is er ¿¿n gespaard gebleven die sinds kort weer, alleen op bijzondere momenten, kan luiden. Deze klok leidt nu een tweede luidklokkenleven als vredesklok...
Waarom die klokkenroof? Om welke klokken ging het? Hoe reageerde het Nederlandse volk? Werd de bezetter tegengewerkt?
Van wie waren die klokken in de Catharinatoren in Doetinchem eigenlijk? Waarom kan die klok nu pas weer geluid worden? Waar hangt die bijzondere klok nu?
Deze vragen worden tijdens de lezing/presentatie beantwoord. De lezing zal geopend worden met een "bezoekje" aan de klokkenkamer van de Doetinchemse Catharinakerk, waar het prachtige carillon en de luidklokken hangen.
 
Theo Rougoor is de auteur van o.a. Catharinakerk, kroon van Doetinchem: 12 eeuwen Doetinchem.
 
Programma lezing
 
19.00 uur   Inloop
19.30 uur   Welkom
19.35 uur   Peter Meerdink over ontdekkingen uit het archief van het Stadsbestuur van Doetinchem
19.50 uur   Eerste deel lezing "GHERARDUS DE WOU ME FECIT" door Theo Rougoor
20.30 uur   Pauze
20.50 uur   Tweede deel lezing "GHERARDUS DE WOU ME FECIT" door Theo Rougoor
21.30 uur   Einde, gelegenheid tot napraten en het nuttigen van een drankje
 
Wij heten u graag welkom.
 
Wilt u uw komst vooraf aankondigen via info@ecal.nu of 0314-787078

Laatst bewerkt 07-11-2013

PRIJSUITREIKING GELDERS BOERENERF 2013

UITNODIGING
 
Minisymposium Boerenerven
 
Wanneer: zaterdag 16 november van 13.00 uur tot 17.00 uur
Locatie: Museumboerderij de Bovenstreek, Bovenstraatweg 10-1, 8096 PE Oldebroek
 
Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van het Minisymposium Boerenerven en de bekendmaking van de winnaar van het Gelders Boerenerf 2013 op zaterdag 16 november a.s.
 
Ter omlijsting van de bekendmaking en de prijsuitreiking is een inspirerend en boeiend programma samengesteld voor de liefhebbers van boerenerfgoed in Gelderland, met als hoofdthema het erfgoed van de wederopbouw en ruilverkaveling.
 
U bent van harte welkom. U kunt u aanmelden voor deze bijeenkomst door een email te sturen naar info@geldersgenootschap.nl. Wilt u daarbij opgeven met hoeveel personen u komt? In verband met de beperkte ruimte schrijven wij in op volgorde van binnenkomst.

Programma

13.00 uur    Inloop en ontvangst (koffie/thee)
13.25 uur    Welkom en opening
13.30 uur    Lezing 1: Andr¿ Kaper
14.00 uur    Lezing 2: John van Zuijlen
14.30 uur    Lezing 3: Peter van der Veer
15.00 uur    Pauze (koffie/thee)
15.30 uur    Bekendmaking winnaar door mevr. A. Traag, gedeputeerde
16.00 uur    Afsluitend drankje
17.00 uur    Einde programma

Laatst bewerkt 10-04-2013

Alle kaarten troef

Waterschappen hebben grote kaarten- en tekeningenbestanden in hun archieven. Ze lieten die maken voor de belastingheffing, het uitvoeren van verbeteringswerken, het bouwen van stuwen, sluizen en gemalen, het oplossen van geschillen en de pronk.

Waterschap Rijn en IJssel wil een kleine selectie uit dat kaartenbestand laten zien op de tentoonstelling Alle kaarten troef. Vanaf half april tot juli 2013 is de tentoonstelling te zien in de hal van het kantoor van Waterschap Rijn en IJssel in Doetinchem.

De expositie is te bekijken op werkdagen tijdens kantooruren: van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Laatst bewerkt 19-03-2013

Boekpresentatie "De vijand was mijn bondgenoot" donderdag 11 april

Aangrijpend verhaal over onderbelichte aspecten van de Tweede Wereldoorlog.

Deze maand verschijnt het boek De vijand was mijn bondgenoot, een biografie over het oorlogsverleden van Heinz Vermaeten, een Nederlandse Duitser die tegen wil en dank voor Duitsland moest vechten. Lezing door Ellen Vermaeten.

Datum en tijd
Donderdag 11 april.  De avond begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Locatie
Toeristisch Informatie Centrum Gelders Eiland, Rijnstraat 18 in Tolkamer.  

Ellen Vermaeten zal tijdens deze bijeenkomst een lezing houden over het oorlogsverleden van haar vader. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen en het boek te kopen.

Opgave voor deze bijeenkomst is gewenst: stuur een mail naar info@debanier.nl.

Laatst bewerkt 23-02-2013

Oost-Gelders Streektaaldictee 21 maart

Een ludieke strijd met de pen in het Achterhoeks en Liemers dialect. Klik hier voor meer informatie

Datum en tijd:
Donderdag 21 maart 2013

Locatie:
Hotelcafe - restaurant De Gouden Karper,
Dorpsstraat 9, Hummelo<< Vorige 1 2 Volgende >>